.


Mijn RSS feed
M'n RSS feed - handig!


Super PPS’en LINKS
Schitterende
powerpoints!

Dit is echt
genieten!

Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-1PPS-2PPS-3PPS-4PPS-5PPS-6
Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:

PPS-7PPS-8PPS-9PPS-10Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-11PPS-12PPS-13PPS-14PPS-15PPS-16
Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-17PPS-18PPS-19PPS-20PPS-21PPS-22PPS-23PPS-24


Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-25
PPS-26PPS-27PPS-28PPS-29PPS-30PPS-31
Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:

PPS-32PPS-33PPS-34
Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:

PPS-35PPS-36PPS-37PPS-38PPS-39PPS-40PPS-41PPS-42PPS-43PPS-44PPS-45PPS-46PPS-47PPS-48PPS-49PPS-50PPS-51PPS-52
Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-53PPS-54PPS-55PPS-56PPS-57PPS-58PPS-59PPS-60Eens 'n Haagse


altijd 'n Haagse

Pràcht-site!
Vlagcounter
sinds
17 maart 2012

free counters


Gekregen...

Wat is het heerlijk
te ervaren
dat ergens iemand
aan je denkt
en ongevraagd je
laat genieten
van iets waaraan
men
aandacht schenkt.

Een briefje slechts
met weinig woorden
maar met een inhoud
die het doet
'n Verhaaltje uit
het hart geschreven
waar je soms even
bij slikken moet.

Een handdruk
of een schouderklopje,
'n warme kus via de pc
Een spontane lach,
'n vriendelijk gebaar
het zijn zo van die
kleine dingen
maar groot aan waarde
voor elkaar.


De mens bezien

De mens maakt reizen
om zich te verbazen
over de hoogte
van de bergen
over de geweldige
golven van de zee,
over de lange
loop van de rivieren,
over de eeuwige kringloop
van de sterren;
en aan zichzelf gaat hij
zonder verbazing voorbij.

Augustinus

maandag, 10.49 uur

Nee, m’n camera vergeten kan niet meer, maar wat nog wél kan is het geheugenkaartje thuis in de laptop laten zitten…
en dan thuis komen met niks haha. Onverbeterlijk noemen ze zoiets.

Afijn, ik heb nog een hele voorraad van de afgelopen week…

Om eerst nog even terug te komen op het huis waar Betje Wolff en Aagje Deken hebben gewoond.
Dat huis is in de Herderinnestraat en dateert van 1641.

Beide vrouwen zijn bekende Nederlandse schrijfsters. Ze hebben elkaar tijdens hun leven ontmoet en zijn samen gaan wonen en gaan schrijven.

Aagje Deken werd geboren in december 1741 en overleed op 14 november 1804, negen dagen na Betje Wolff, op 63 jarige leeftijd.

Aagje werd geboren in 1741 in Nes aan de Amstel. Toen ze vier jaar oud was overleden haar ouders en werd zij ondergebracht in het collegianten-weeshuis ‘De Oranje Appel’ aan de Huidenstraat 2 in Amsterdam. Daar bleef ze tot ze zestien jaar oud was. (1767).
Op latere leeftijd schrijft zij in haar “geschrift eener bejaarde vrouw” daarover: “De meisjes hebben het daer voor hunnen stand in de waereld al te wel: men leert haer daer denken!”. Na het verlaten van het weeshuis had ze verschillende dienstbetrekkingen. Later begon ze een koffie- en theehandeltje.

Toen Aagje 29 was, (1770) nam ze haar intrek bij haar vriendin Maria Bosch, als ziekenverzorgster. Maria Bosch overleed drie jaar later (1773). In 1775 verscheen de bundel ‘Stichtelijke gedichten’, die Aagje samen met Maria Bosch had geschreven.

Betje Bekker werd geboren in 1738 in een gegoede calvinistische familie. Ze had een onstuimig karakter en vrijzinnige ideeën.
Ze trouwde op 21 jarige leeftijd (1759) met de 52-jarige dominee en weduwnaar Adriaan Wolff uit de Beemster. Ze kregen geen kinderen.

In 1776 toen Aagje 35 jaar was en Betje 38 jaar, begon de briefwisseling tussen hen beiden. Betje Wolff had toen al enige werken op haar naam staan. In oktober van dat jaar ontmoetten zij elkaar voor het eerst. Een jaar later toen Betjes man, dominee Wolff, overleed, trok Aagje bij Betje Wolff in.

In september 1777 betrokken zij samen een huurhuisje in De Rijp, en publiceerden zij hun eerste gemeenschappelijke werk: ‘Brieven’.
In 1781 erfde Aagje ruim 13.000 gulden, een heel bedrag in die tijd en de twee gingen in het buiten ‘Lommerlust’ in Beverwijk wonen.
Ze schreven samen nog de ‘Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart’, dat een groot succes werd, en de ‘Historie van den heer Willem Leevend’.


Foto door ChoumX – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22832614

Uit onvrede met de situatie in eigen land (na het neerslaan van de opstand van de patriotten in 1787) verhuisden Betje en Aagje in 1788 naar Trévoux in Bourgondië. In 1789 verscheen ‘Wandelingen door Bourgogne’.
Tussen 1793 en 1796 schreven ze aan Historie van Mejuffrouw Cornelia Wildschut, of De gevolgen van de opvoeding, een roman in 6 delen.
Door financiële nood moesten zij in 1797 terugkeren naar Holland, waar ze in Den Haag gingen wonen. Aagje Deken stierf daar uiteindelijk, op 14 november 1804, negen dagen na Betje Wolff. Beiden werden begraven op de begraafplaats Ter Navolging in Scheveningen.

Dat is het leuke van de dingen die je links en rechts hoort. Na het gesprekje van MM met de man die buiten voor z’n huis zat ben ik het verhaal van Betje Wolff en Aagje Deken gaan uitzoeken bij Wikipedia en door de informatie daar kwam ik uiteindelijk terecht op de begraafplaats Ter Navolging in Scheveningen waar beiden zo kort na elkaar zijn begraven.

Link naar de Wikipediasite over Aagje en Betje:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aagje_Deken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Betje_Wolff

Als je er langs loopt zie je helemaal niet dat daar een begraafplaats is. Er staan wat tafeltjes en stoeltjes van een terrasje zo half en half voor de ingang maar omdat ik wist wat er te vinden was liepen we door de poort.

Een stukje verderop weer een groot hek

Door het hek kom je op een soort groen weitje met een begraafplaatsje. Binnen de muren is de eigenlijke begraafplaats, de kleinste die ik ooit gezien heb maar langs de buitenmuur liggen ook vele grafstenen. Het is een oase van rust midden in de stad.

Door de poort kom je op een kleine ommuurde binnenplaats met enkele graven zoals ook die van Aagje en Betje. Ze zijn in goed gezelschap van enkele baronnen en van de oprichter Mr Abraham Perrenot

De historische begraafplaats Ter Navolging te Scheveningen dateert van 1780. Toen nam Mr Abraham Perrenot , Domeinraad van de toenmalige Prinsen van Oranje het initiatief om in de Scheveningse duinen een begraafplaats aan te leggen. Hij deed dit om een voorbeeld te stellen om niet langer -op onhygienische wijze- in kerken en steden te begraven.

Pracht opschrift op de grafsteen van de oprichter van dit begraafplaatsje :
“Mijn rottende overblijfselen moeten verre van de stad liggen; daar ik levend vermeed iemand te benadelen wens ik zulks ook na mijn dood niet te doen.”

Vanaf het kerkhofje zie je dit:

Link van de website van Ter Navolging:

http://www.ternavolging.nl/

De uitdrukking nieuwsgierig Aagje heeft overigens niet te maken met deze Aagje.
Maar dat is voor een andere keer.
Zo ook het verhaal over de opstand van de patriotten.

Na al die omzwervingen door de stad krijgen we soms wel eens flink trek en als we dan in de buurt zijn van onze favoriete Indische Toko is de keuze niet moeilijk.
Het is een Toko, dus een winkel waar ook een paar tafeltjes staan. Het eten is er echt voortreffelijk. Er wordt elke dag vers gekookt met verse kruiden en dat proef je.
Je neemt er een bordje eten met 2 vleesgerechtjes en 2 groentegerechtjes of met 1 vleesgerechtje en een 1 groentegerechtje.
Dat laatste doen wij altijd want dat is meer dan genoeg. Portie sateh erbij die op houtskool wordt gegrild en een paar garnalen en dan smullen maar…

Zo, dit is weer een lel van een logje geworden. Voorlopig nog inspiratie genoeg hier in het Haagje. Als het droog blijft fietsen we naar de Haagse Markt ofwel: De Mart en als het niet droog blijft wordt het een museum.
Hele fijne dag allemaal.
We hopen nog lang:

te mogen verblijven.

6 Responses to “Een lél van een logje”

 • Joep:

  Zuske je hebt jezelf weer eens helemaal overtroffen. A. met het vergeten van een zeer belangrijk onderdeel van je fototoestel hahaha, maar geeft niet hoor, is ook niet gevaarlijk, maar….het komt met onze leeftijd wel steeds vaker voor hahaha.
  En B. geweldige en interessante info en nog eens gezellig ook, hoe leuk deze combinatie.
  Je bent en blijft een topper.
  Dikke kus

 • Ria Rose:

  Twee dagen niet gekeken en dan kom ik zo’n prachtige verhalen tegen. In woord en beeld. Dankjewel Leonie. Een betere gids kan ik me niet voorstellen. Heb er van genoten en van geleerd. Wat het leuke is, is het feit dat ook jij, die zóveel weet, iets niet weet. Logisch als je zoveel op stap bent en met andere zaken bezig bent, dan met tv kijken. Er kwam een glimlach toen ik het las.
  Dank dat ik dit alles met je mag delen.

 • Gerlien:

  Wat heerlijk om op deze manier “bijgepraat” te worden. Het verhaal begint al lezende helemaal te leven. Als je dan ook nog het nodige speurwerk verricht, hebben wij weer een heleboel om naar uit te kijken als we weer eens een “dagje Den Haag” doen, helemaal te gek!
  Fijn dat jullie samen zo genieten.

 • @Dank je wel zussie
  @Wat een lieve reactie RiaRose en Gerlien!

 • Kees:

  Dank voor het interessante verhaal over Betje Wolf en Aagje Deken. En de naam ‘Ter Navolging’ op het hek van een begraafplaats is toch wel merkwaardig. Maar ook daar gaf je een verklaring voor. De aanblik van dat heerlijke Indische hapje deed me watertanden. Ook iets Ter Navolging, maar dan letterlijk.

 • @Haha Kees zeker doen hoor! Elke dag genieten is hét recept om oud te worden.

Tante Loe Website
KLIK op 't plaatje

Op TanteLoe.nl vind je:
PC lesjes
Plaatjes,
Humor,
Spelletjes
Links
en nog veel meer...
Mijn Fotoos
Mijn fotoos:

Te bekijken en/of te downloaden voor eigen gebruik. Klikken op het plaatje om naar Pixabay te gaan.

Super PPS’en rechts
Schitterende
powerpoints!

Dit is echt
genieten!

Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-61PPS-62


Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:
PPS-63PPS-64PPS-65PPS-66PPS-67PPS-68PPS-69PPS-70PPS-71PPS-72PPS-73PPS-74Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-75PPS-76PPS-77PPS-78PPS-79PPS-80PPS-81PPS-82PPS-83PPS-84PPS-85PPS-86PPS-87PPS-88PPS-89PPS-90PPS-91Klik op elk
plaatje
afzonderlijk
En kijk vooral
op groot scherm

Klik daarvoor op:


PPS-92PPS-93PPS-94PPS-95PPS-96PPS-97PPS-98PPS-99PPS-100PPS-101PPS-102PPS-103PPS-104

Fear
is the
little
dark room
where
negatives
are developped
Gandhi uitsprakenNee zeggen vanuit
je diepste overtuiging
is beter dan ja zeggen
om te behagen,
of erger nog,
om moeilijkheden
te vermijden.

- Mahatma Gandhi
Klik op de puzzel…
Recente reacties


Peace

It does not mean
to be in a place
where there is
no noise,
no trouble
or hard work,
it means to be
in the midst
of those things
and still be calm
in your heart.


De-Geeft-Goed-
Gevoel-Knop
Klik op 't plaatje
WorldWideBlessing*LET OP*

Bovenaan
deze pagina
bij de link
van de lesjes
staat nu
de uitleg over
tuben,
animaties
en PSP

Choose...

To live by choice
not by chance;
To make changes
not excuses
To be motivated
not manipulated
To be useful
not used
To excel
not compete

I choose
self esteam
not self pity.
I choose to listen
to the inner voice
not the random
opinion of others.
Sometimes
each day is a battle
so we try to make
each day a victory
one day at a time...

"Unknown"
Kaart trekken
Trek Hier
Een Kaart

Mooie
Osho Zen
kaarten...
↓↓↓
E-mailadres:
tanteloe@gmail.com
Ik antwoord
niet elke dag!
Klik op 't plaatje
Scroll down
Heel veel keuze
muziek
filmpjes
Wanneer je op de wereldbol klikt, kun je zien waar de lezers van m'n weblog vandaan komen. Klikken op 2D weergave
Lichtjes
Lichtje voor iedereen die verdriet heeft...
of ziek is

Steek hier zelf
een kaarsje op


Be kinder
than necessary
because everyone
you know
is fighting
some kind of battle.
Archief


Klik op 't plaatje

♪ ♫ ♪Lekker radio luisteren...


een lach en een traan

No smile
is as beautiful
as the one
that struggles
through tearsHope

Hope is the thing
with feathers
That perches
in the soul,
And sings the tune
--without the words,
And never stops
at all

Emily Dickinson

Hoop is 'n ding
met veren
dat neerstrijkt
in de ziel...